# Rule 2.5 Eye Protection (USHA Four-Wall Rules, 20 June 1990, historical)

> **Historical rulebook: not the current rules.** The current rules are here: https://handball.theperfectship.com/rules/four-wall/

USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: https://www.ushandball.org/

## A. General

Protective eye wear must be properly worn at all times during play. The USHA recommends that players select lensed eye protection designed for court sports, with polycarbonate lenses of at least 3 m.m. center thickness.

## B. Violations

Failure to wear appropriate protective eye wear properly will result in a technical (Rule 4.9), and the player will be charged a timeout to secure eye wear. The second violation in the same match will result in a forfeit. (See Interpretation No. 3).

## Mentioned here

- [Player](https://handball.theperfectship.com/player.md)
- [Time-out](https://handball.theperfectship.com/time-out.md)
- [Technical](https://handball.theperfectship.com/technical.md)
- [Forfeit / default](https://handball.theperfectship.com/forfeit.md)
- [Court](https://handball.theperfectship.com/court.md)
- [Eye protection](https://handball.theperfectship.com/eye-protection.md)
- [USHA](https://handball.theperfectship.com/usha.md)

How this rule changed: [wording in every rulebook](https://handball.theperfectship.com/rulebooks/clause-history/code-onewall-smallball/2-5.md)

## Relationships

- Player relates to Time-out: mentioned together in 7 sub-rules.
- Player relates to Technical: mentioned together in 4 sub-rules.
- Player relates to Forfeit / default: mentioned together in 5 sub-rules.
- Player relates to Court: mentioned together in 17 sub-rules.
- Player relates to Eye protection: mentioned together in 2 sub-rules.
- Player relates to USHA: mentioned together in 7 sub-rules.
- Time-out relates to Court: mentioned together in 3 sub-rules.
- Court relates to USHA: mentioned together in 3 sub-rules.
- 3 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn.

Rulebook: [USHA Four-Wall Rules, 20 June 1990](https://handball.theperfectship.com/rulebooks/usha-fourwall-1990-06-20.md)

Source: The Official United States Handball Association Handball Rules With Interpretations and One-Wall and Three-Wall Addendum Revised 1991 (Wayback capture 19980519203944 of cohandball.com). USHA rules text, used with the USHA's written permission (letter not yet filed).