# Under Part 2, Rule 2.5 B: Interpretation No. 3 (USHA Four-Wall Rules, 20 June 1990, historical)

> **Historical rulebook: not the current rules.** The current rules are here: https://handball.theperfectship.com/rules/four-wall/

USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: https://www.ushandball.org/

If the referee is doing a proper job, there should never be a technical called for failure to wear eye protection properly. If the referee sees that a player is about to serve and is not wearing eye protection, the referee should immediately stop the game and inform the player who is about to create the violation. The referee should not let a player play without eye protection in place. If the player refuses to abide by this rule, the match shall be forfeited. Sometimes, however, the referee may not notice the eye protection infraction until after a rally has begun. If this occurs, the referee should stop play immediately and call a technical against the player in violation. The referee should also inform the player that a second violation will result in the match being defaulted.

## Mentioned here

- [Player](https://handball.theperfectship.com/player.md)
- [Referee](https://handball.theperfectship.com/match-referee.md)
- [Serve](https://handball.theperfectship.com/serve.md)
- [Rally](https://handball.theperfectship.com/rally.md)
- [Technical](https://handball.theperfectship.com/technical.md)
- [Forfeit / default](https://handball.theperfectship.com/forfeit.md)
- [Eye protection](https://handball.theperfectship.com/eye-protection.md)
- [Game, match, tiebreaker](https://handball.theperfectship.com/game.md)

## Relationships

- Player relates to Referee: mentioned together in 30 sub-rules.
- Player relates to Serve: mentioned together in 11 sub-rules.
- Player relates to Rally: mentioned together in 9 sub-rules.
- Player relates to Game, match, tiebreaker: mentioned together in 8 sub-rules.
- Referee relates to Serve: mentioned together in 10 sub-rules.
- Referee relates to Rally: mentioned together in 9 sub-rules.
- Referee relates to Game, match, tiebreaker: mentioned together in 8 sub-rules.
- Serve relates to Rally: mentioned together in 6 sub-rules.
- Serve relates to Game, match, tiebreaker: mentioned together in 7 sub-rules.
- No link to the other terms shown: Forfeit / default, Technical, Eye protection.
- 14 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn.

Rulebook: [USHA Four-Wall Rules, 20 June 1990](https://handball.theperfectship.com/rulebooks/usha-fourwall-1990-06-20.md)

Source: The Official United States Handball Association Handball Rules With Interpretations and One-Wall and Three-Wall Addendum Revised 1991 (Wayback capture 19980519203944 of cohandball.com). USHA rules text, used with the USHA's written permission (letter not yet filed).