# Under Part 4, Rule 4.1 E: Interpretation No. 4 (USHA Four-Wall Rules, 31 January 1999, historical)

> **Historical rulebook: not the current rules.** The current rules are here: https://handball.theperfectship.com/rules/four-wall/

USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: https://www.ushandball.org/

After the rally is over, the referee should immediately call "point" or "sideout". The receiver then has 10 seconds to assume his ready position, but the server should only have "reasonable time" to get set. The server should not be allowed to stall by slowly retrieving the ball. As soon as the receiver is "ready" and the server has had reasonable time to retrieve the ball, the referee should call the score, at which time the server has 10 seconds in which to make contact with his service attempt.

If the receiver is in his ready position and the referee believes that the server is taking too much time retrieving the ball and assuming his serving position, the referee should call the score. The server will then have 10 seconds in which to serve.

If the receiver is not in his ready position after 10 seconds have elapsed from the time the referee calls point or sideout, the referee should call the score and the server may serve immediately or may take up to 10 seconds, whether or not the receiver is ready.

## Mentioned here

- [Server](https://handball.theperfectship.com/server.md)
- [Receiver](https://handball.theperfectship.com/receiver.md)
- [Referee](https://handball.theperfectship.com/match-referee.md)
- [Serve](https://handball.theperfectship.com/serve.md)
- [Rally](https://handball.theperfectship.com/rally.md)
- [Ball](https://handball.theperfectship.com/ball.md)
- [Point](https://handball.theperfectship.com/point.md)
- [Game, match, tiebreaker](https://handball.theperfectship.com/game.md)
- [Clock](https://handball.theperfectship.com/clock.md)

## Relationships

- Server relates to Serve: mentioned together in 15 sub-rules.
- Server relates to Ball: mentioned together in 13 sub-rules.
- Referee relates to Serve: mentioned together in 13 sub-rules.
- Referee relates to Rally: mentioned together in 10 sub-rules.
- Referee relates to Ball: mentioned together in 21 sub-rules.
- Referee relates to Point: mentioned together in 10 sub-rules.
- Serve relates to Ball: mentioned together in 16 sub-rules.
- Serve relates to Point: mentioned together in 9 sub-rules.
- Rally relates to Ball: mentioned together in 10 sub-rules.
- Ball relates to Point: mentioned together in 11 sub-rules.
- No link to the other terms shown: Receiver, Clock, Game, match, tiebreaker.
- 26 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn.

Rulebook: [USHA Four-Wall Rules, 31 January 1999](https://handball.theperfectship.com/rulebooks/usha-fourwall-1999-01-31.md)

Source: The Official USHA Handball Rules, 1999 (Wayback capture 20000914195049 of cohandball.com). USHA rules text, used with the USHA's written permission (letter not yet filed).