# Rule 2.5 Eye Protection (USHA One-Wall Rules, 14 October 1994, historical)

> **Historical rulebook: not the current rules.** The current rules are here: https://handball.theperfectship.com/rules/one-wall/

USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: https://www.ushandball.org/

## A. General

Protective eyewear must be properly worn at all times during play. The USHA recommends that players select lensed eye protection designed for court sports, with polycarbonate lenses of at least 3 mm. center thickness.

## B. Violations

Failure to wear appropriate protective eyewear properly will result in a technical (See Rule 4.9), and the player will be charged a time-out to secure eyewear. The second violation in the same match will result in a forfeit (See Interpretation No. 3).

## Mentioned here

- [Player](https://handball.theperfectship.com/player.md)
- [Time-out](https://handball.theperfectship.com/time-out.md)
- [Technical](https://handball.theperfectship.com/technical.md)
- [Forfeit / default](https://handball.theperfectship.com/forfeit.md)
- [Court](https://handball.theperfectship.com/court.md)
- [Eye protection](https://handball.theperfectship.com/eye-protection.md)
- [USHA](https://handball.theperfectship.com/usha.md)

How this rule changed: [wording in every rulebook](https://handball.theperfectship.com/rulebooks/clause-history/code-onewall-smallball/2-5.md)

## Relationships

- Player relates to Time-out: mentioned together in 7 sub-rules.
- Player relates to Technical: mentioned together in 4 sub-rules.
- Player relates to Forfeit / default: mentioned together in 5 sub-rules.
- Player relates to Court: mentioned together in 16 sub-rules.
- Player relates to USHA: mentioned together in 6 sub-rules.
- Time-out relates to Court: mentioned together in 3 sub-rules.
- Technical relates to Eye protection: mentioned together in 3 sub-rules.
- Court relates to USHA: mentioned together in 3 sub-rules.
- 3 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn.

Rulebook: [USHA One-Wall Rules, 14 October 1994](https://handball.theperfectship.com/rulebooks/usha-onewall-1994-10-14.md)

Source: The New and Official United States Handball Association One-Wall Rules With Interpretations 1995 (Wayback capture 19970131180607 of ushandball.org). USHA rules text, used with the USHA's written permission (letter not yet filed).