# Rule 2.5 Eye protection (USHA One-Wall Rules, June 2006, historical)

> **Historical rulebook: not the current rules.** The current rules are here: https://handball.theperfectship.com/rules/one-wall/

USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: https://www.ushandball.org/

## A. General

Protective eye wear must be properly worn at all times during play. The USHA recommends that players select lensed eye protection designed for court sports, with polycarbonate lenses of at least 3 m.m. center thickness.

## B. Violations

Failure to wear appropriate protective eyewear properly will result in a technical ( see Rule 4.10 ), and the player will be charged a timeout to secure eyewear. The second violation in the same match will result in a forfeit.

> Part 2, Rule 2.5 B: Interpretation No. 3
>
> If the referee is doing a proper job, there should never be a technical called for failure to wear eye protection properly. If the referee sees that a player is about to serve or receive and is not wearing eye protection, the referee should immediately stop the game and inform the player who is about to create the violation. The referee should not let a player play without eye protection in place. If the player refuses to abide by this rule, the match shall be forfeited. Sometimes, however, the referee may not notice the eye protection infraction until after a rally has begun. If this occurs, the referee should stop play immediately and call a technical against the player in violation. The referee should also inform the player that a second violation will result in the match being defaulted.

## Mentioned here

- [Player](https://handball.theperfectship.com/player.md)
- [Referee](https://handball.theperfectship.com/match-referee.md)
- [Serve](https://handball.theperfectship.com/serve.md)
- [Rally](https://handball.theperfectship.com/rally.md)
- [Time-out](https://handball.theperfectship.com/time-out.md)
- [Technical](https://handball.theperfectship.com/technical.md)
- [Forfeit / default](https://handball.theperfectship.com/forfeit.md)
- [Court](https://handball.theperfectship.com/court.md)
- [Eye protection](https://handball.theperfectship.com/eye-protection.md)
- [Game, match, tiebreaker](https://handball.theperfectship.com/game.md)
- [USHA](https://handball.theperfectship.com/usha.md)

How this rule changed: [wording in every rulebook](https://handball.theperfectship.com/rulebooks/clause-history/code-onewall-smallball/2-5.md)

## Relationships

- Player relates to Referee: mentioned together in 31 sub-rules.
- Player relates to Serve: mentioned together in 10 sub-rules.
- Player relates to Rally: mentioned together in 10 sub-rules.
- Player relates to Court: mentioned together in 15 sub-rules.
- Player relates to Game, match, tiebreaker: mentioned together in 10 sub-rules.
- Player relates to USHA: mentioned together in 9 sub-rules.
- Referee relates to Serve: mentioned together in 10 sub-rules.
- Referee relates to Rally: mentioned together in 8 sub-rules.
- Referee relates to Time-out: mentioned together in 8 sub-rules.
- Referee relates to Court: mentioned together in 8 sub-rules.
- Referee relates to Game, match, tiebreaker: mentioned together in 9 sub-rules.
- Serve relates to Game, match, tiebreaker: mentioned together in 8 sub-rules.
- No link to the other terms shown: Forfeit / default, Technical, Eye protection.
- 28 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn.

Rulebook: [USHA One-Wall Rules, June 2006](https://handball.theperfectship.com/rulebooks/usha-onewall-2006-06.md)

Source: Official USHA One-Wall Handball Rules (2005 rules with the June 2006 Board changes incorporated) (Wayback capture 20070904225427 of ushandball.org). USHA rules text, used with the USHA's written permission (letter not yet filed).