# Rule 2.3 Gloves (USHA One-Wall Rules, 26 January 2020, historical)

> **Historical rulebook: not the current rules.** The current rules are here: https://handball.theperfectship.com/rules/one-wall/

USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: https://www.ushandball.org/

## A. General

Gloves must be worn to keep the ball dry.

1.) Big ball. Exclusively in big ball matches, gloves are optional. However, players must have access to gloves. They will not be required to wear them unless the referee deems it necessary to help keep the floor and/or the ball from getting wet.

## B. Style

Gloves must be light in color on the usual hitting surfaces and made of a soft material or leather with wetness easily detected by visual inspection. Gloves must be full-fingered and the fingers may not be webbed, connected or removed. Any gloves which provide an unfair advantage are not allowed, and must be replaced at the referee’s direction.

## C. Foreign substances

No foreign substance, tape, or rubber bands shall be used on the fingers or on the palms on the outside of the gloves (or bare hand). Metal or hard substances may not be worn under the glove if, in the opinion of the referee, such creates an unfair advantage.

> Part 2, Rule 2.3 C: Interpretation No. 2:
>
> A player should be allowed to protect a bone bruise on the hand. If some kind of thin bandaging material is not sufficient, the player should be allowed to use a coin or some other type of hard material, so long as the referee does not believe it creates an unfair advantage, in which case the material would be disallowed. Any such protection must be worn under the glove and must be approved by the referee before play begins.

## D. Wet Gloves

Gloves must be changed when they become sufficiently wet to moisten the ball. This is the referee’s decision. Gloves with holes that expose the skin may not be worn. It is the player’s responsibility to have an ample supply of dry gloves.

## Mentioned here

- [Player](https://handball.theperfectship.com/player.md)
- [Referee](https://handball.theperfectship.com/match-referee.md)
- [Ball](https://handball.theperfectship.com/ball.md)
- [Gloves](https://handball.theperfectship.com/gloves.md)
- [Floor](https://handball.theperfectship.com/floor.md)

How this rule changed: [wording in every rulebook](https://handball.theperfectship.com/rulebooks/clause-history/code-onewall-smallball/2-3.md)

## Relationships

- Player relates to Referee: mentioned together in 31 sub-rules.
- Player relates to Ball: mentioned together in 28 sub-rules.
- Player relates to Gloves: mentioned together in 8 sub-rules.
- Player relates to Floor: mentioned together in 7 sub-rules.
- Referee relates to Ball: mentioned together in 20 sub-rules.
- Ball relates to Floor: mentioned together in 11 sub-rules.
- 4 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn.

Rulebook: [USHA One-Wall Rules, 26 January 2020](https://handball.theperfectship.com/rulebooks/usha-onewall-2020-01-26.md)

Source: One-Wall Rulebook (Wayback capture 20200513204010 of ushandball.org). USHA rules text, used with the USHA's written permission (letter not yet filed).