Rule

USHA Four-Wall Rules · American four-wall

Rule 2.5 Eye Protection

USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: ushandball.org

Historical rulebook: not the current rules. The current rules are here (USHA Four-Wall Rulebook, as of 26 January 2025).

General

Protective eye wear must be properly worn at all times during play. The USHA recommends that players select lensed eye protection designed for court sports, with polycarbonate lenses of at least 3 m.m. center thickness.

Violations

Failure to wear appropriate protective eye wear properly will result in a technical (Rule 4.9), and the player will be charged a timeout to secure eye wear. The second violation in the same match will result in a forfeit. (See Interpretation No. 3).

Mentioned here

How this rule changed

See the wording of this rule in every rulebook, with the changes marked.

How these ideas connect in this rule

together ×7together ×4together ×5together ×17together ×2together ×7together ×3together ×3Player actorForfeit / default actionTechnical actionTime-out actionCourt placeEye protection thingUSHA concept

3 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn.