Rule

USHA Four-Wall Rules · American four-wall

Under Part 4, Rule 4.8 D: Interpretation No. 15

USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: ushandball.org

Historical rulebook: not the current rules. The current rules are here (USHA Four-Wall Rulebook, as of 26 January 2025).

This avoidable hinder may occur when a player pushes a player, no matter how slightly, who is about to hit the ball, or when a player forcefully pushes a player in his attempt to get into position for his shot. An accidental push of a slight nature by an offensive player should not be called avoidable.

Mentioned here

How these ideas connect in this rule

together ×18together ×8together ×30together ×9together ×18together ×7Player actorAvoidable hinder actionHinder actionBall thing