Rule

USHA Four-Wall Rules · American four-wall

Under Part 4, Rule 4.7 A.(1): Interpretation No. 10

USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: ushandball.org

Historical rulebook: not the current rules. The current rules are here (USHA Four-Wall Rulebook, as of 26 January 2025).

Balls that skid on wet walls or floors are court hinders, assuming that the player was in position to make a return had the ball bounced truly. However, a house rule may prevail for courts that tend to be very humid, causing the ball to frequently skid on the walls. In such circumstances, hinders should not be called for balls skidding on walls. The referee must inform the players before such a house rule will apply.

Balls that skid on a wet floor will always be called hinders, regardless of the condition of the court, again assuming that the player was in position to make a return had the ball bounced truly.

Mentioned here

How these ideas connect in this rule

together ×32together ×18together ×17together ×30together ×11together ×21together ×19together ×12Player actorReferee actorHinder actionCourt placeBall thingFloor thingWall thing

No link to the other terms shown: Floor. 13 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn.