Rule

USHA Four-Wall Rules · American four-wall

Under Part 4, Rule 4.8 G: Interpretation No. 18

USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: ushandball.org

Historical rulebook: not the current rules. The current rules are here (USHA Four-Wall Rulebook, as of 26 January 2025).

A player hitting the ball is entitled to stroke the ball without being in danger of contacting an opponent during the stroke. The stroke includes the back-swing as well as the follow-through of the arm. If a player is contacted by the follow-through motion of the player hitting the ball, an avoidable hinder should be called, assuming the player who was hit could have avoided the interference with reasonable effort. This interference might not have affected the shot, but it doesn't matter if the ball reaches the front wall or not. This avoidable hinder must be called for safety reasons.

Playing too close can cause serious injury, and the referee should forfeit the offending player if this type of positioning continues.

Mentioned here

How these ideas connect in this rule

No link to the other terms shown: Avoidable hinder, Forfeit / default, Front wall. 20 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn.