USHA Four-Wall Rules · American four-wall
Rule 2.3 Gloves
HistoricalUSHA Four-Wall Rules, 26 January 2024 (historical)
USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: ushandball.org
General
Style
The usual hitting surfaces of the glove must be light in color and made of a soft material or leather with wetness easily detected by visual inspection. The fingers may not be webbed, connected or removed. Any gloves which provide an unfair advantage are not allowed, and must be replaced at the referee’s direction.
Foreign substances
No foreign substance, tape, or rubber bands shall be used on the fingers or on the palms on the outside of the gloves. Metal or hard substances may not be worn under the glove if, in the opinion of the referee, such creates an unfair advantage.
Interpretation
Wet Gloves
Gloves must be changed when they become sufficiently wet to moisten the ball. This is the referee’s decision. Gloves with holes that expose the skin may not be worn. It is the player’s responsibility to have an ample supply of dry gloves.
Mentioned here
How this rule changed
See the wording of this rule in every rulebook, with the changes marked.
How these ideas connect in this rule
- Actor
- Thing
- related term
- mentioned together in sub-rules (×number)
- Player relates to Referee: mentioned together in 29 sub-rules.
- Player relates to Ball: mentioned together in 25 sub-rules.
- Player relates to Gloves: mentioned together in 6 sub-rules.
- Referee relates to Ball: mentioned together in 15 sub-rules.
- Referee relates to Gloves: mentioned together in 5 sub-rules.
- Ball relates to Gloves: mentioned together in 4 sub-rules.