Rule

USHA One-Wall Rules · American one-wall, small ball

Under Part 4, Rule 4.8F: Interpretation No. 17

USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: ushandball.org

Historical rulebook: not the current rules. The current rules are here (USHA One-Wall Rulebook, as of 26 January 2025).

This avoidable hinder should be called against a player who attempts to verbally intimidate his opponent, or moves in very close to an opponent in an attempt to "catch his eye".

Also, a player can not say anything while an opponent is playing the ball. This is also true in doubles. Teammates may talk to each other when it is their turn to hit the ball, but cannot talk when it is the opponent's turn to hit the ball.

Sometimes a player will verbally reprimand himself after hitting a poor shot while the rally is still in progress. If the referee believes such behavior is distracting enough to the opponent as to affect his play, an avoidable hinder should be called.

Mentioned here

How these ideas connect in this rule

No link to the other terms shown: Avoidable hinder, Rally, Doubles. 19 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn.