USHA One-Wall Addendum · American one-wall, small ball
Rule 4.8
HistoricalUSHA One-Wall Addendum, 22 January 2017 (historical)
USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: ushandball.org
Printed as changes
This edition was printed as changes to USHA Four-Wall Rules (22 January 2017). It is shown here as printed: the changes only, not merged into the full text. Read it next to that rulebook.
Under Rule 4.8 Avoidable hinders.
Replace: Avoidable hinders are called when:
With: A player moving as late as possible to avoid being hit by the ball is not creating an avoidable hinder. (See Rule 4.7 B.1) Avoidable hinders, which should not be confused with “legal” hinders (See rule 4.7 B.1), are called when:
Failure to move
A player does not move sufficiently to allow his/her opponent his/her shot.
Interpretation
The player standing further from the wall must move out of the way of his opponent even though it may mean moving to an undesirable court position. If a player assumes such a position and there is a collision, or there is interference with the stroke of the player trying to strike the ball, the hinder is avoidable.
Blocking
Interpretation
This call is just the opposite of the “failure to move” avoidable hinder. When a player “creates” a hinder by his/her movement, it is also avoidable. Sometimes a player, in the effort to get into a better court position, will cause contact with an opponent who is about to hit the ball, or a player will move in so close to an opponent who is hitting the ball as to cause a possibility of body contact. In either case, an avoidable hinder should be called. It is also an avoidable hinder if one player, just as his/her partner is hitting the ball, moves directly in front of an opponent creating a hinder, not to be confused with a “legal “ hinder.
Moving into ball
Interpretation
This avoidable hinder may occur almost anywhere on the court. A player has an offensive setup; in his/her effort to get into a more favorable position, the defensive player moves into the path of the ball and is hit. This is avoidable. In this case, the referee must use judgment and not call an avoidable if he/she feels the ball was “mis-hit” and that the defensive player was moving into a non-hindering position in which he/she would not have been hit if the ball had been hit truly.
E. View obstruction.
Interpretation
Generally, this type of avoidable hinder occurs after a player has hit the ball and finds himself/herself out of position. In the effort to move into a better court position, he/she crosses the eventual path of the ball just before the ball reaches the opponent, thereby obstructing the opponent’s view of the ball.
Mentioned here
How this rule changed
See the wording of this rule in every rulebook, with the changes marked.
How these ideas connect in this rule
- Actor
- Action
- Place
- Thing
- related term
- mentioned together in sub-rules (×number)
- Player relates to Opponent: mentioned together in 5 sub-rules.
- Player relates to Referee: mentioned together in 6 sub-rules.
- Player relates to Hinder: mentioned together in 6 sub-rules.
- Player relates to Ball: mentioned together in 9 sub-rules.
- Partner relates to Ball: mentioned together in 6 sub-rules.
- Referee relates to Ball: mentioned together in 8 sub-rules.
- Hinder relates to Ball: mentioned together in 11 sub-rules.
- Court relates to Ball: mentioned together in 7 sub-rules.
- Court relates to Wall: mentioned together in 6 sub-rules.
- Ball relates to Wall: mentioned together in 8 sub-rules.
No link to the other terms shown: Avoidable hinder. 20 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn.