Rule

USHA One-Wall Rules · American one-wall, small ball

Rule 1.1 Types of games

USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: ushandball.org

Historical rulebook: not the current rules. The current rules are here (USHA One-Wall Rulebook, as of 26 January 2025).

One-wall handball may be played by two, three or four players. When played by two, it is called singles; when played by three, cutthroat (See Interpretation No.1); and when played by four, doubles.

Interpretation

“Cutthroat” is not an official tournament game. It is a game devised for use in practice with three players. There are a number of ways to play cutthroat, and the rules for singles should apply to the player playing without a partner, just as the rules for doubles should apply to two players playing as a team.

Mentioned here

How this rule changed

See the wording of this rule in every rulebook, with the changes marked.

How these ideas connect in this rule

together ×9together ×10together ×8together ×15together ×10together ×3together ×5together ×9Partner actorPlayer actorCutthroat conceptDoubles conceptGame, match, tiebreak… conceptSingles conceptOne-wall (GAA: Wallba… game

No link to the other terms shown: Cutthroat, One-wall (GAA: Wallball). 4 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn.