USHA Four-Wall Rules · American four-wall
Rule 2.5 Eye protection
HistoricalUSHA Four-Wall Rules, 31 January 1999 (historical)
USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: ushandball.org
General
Protective eye wear must be properly worn at all times during play. The USHA recommends that players select lensed eye protection designed for court sports, with polycarbonate lenses of at least 3 m.m. center thickness.
Violations
Failure to wear appropriate protective eyewear properly will result in a technical (Rule 4.9), and the player will be charged a timeout to secure eyewear. The second violation in the same match will result in a forfeit. (See Interpretation No. 3).
Mentioned here
How this rule changed
See the wording of this rule in every rulebook, with the changes marked.
How these ideas connect in this rule
- Actor
- Action
- Place
- Thing
- Concept
- related term
- mentioned together in sub-rules (×number)
- Player relates to Time-out: mentioned together in 6 sub-rules.
- Player relates to Technical: mentioned together in 5 sub-rules.
- Player relates to Forfeit / default: mentioned together in 5 sub-rules.
- Player relates to Court: mentioned together in 17 sub-rules.
- Player relates to Eye protection: mentioned together in 3 sub-rules.
- Player relates to USHA: mentioned together in 7 sub-rules.
- Time-out relates to Technical: mentioned together in 3 sub-rules.
- Technical relates to Eye protection: mentioned together in 3 sub-rules.
3 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn.