Rule

USHA Four-Wall Rules · American four-wall

Under Part 4, Rule 4.8 B: Interpretation No. 13

USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: ushandball.org

Historical rulebook: not the current rules. The current rules are here (USHA Four-Wall Rulebook, as of 26 January 2025).

This call is just the opposite of the "failure to move" avoidable hinder. When a player "creates" a hinder by his movement, it is also avoidable. Sometimes a player, in his effort to get into a better court position, will cause contact with an opponent who is about to hit the ball, or a player will move in so close to an opponent who is hitting the ball as to cause a possibility of body contact. In either case, an avoidable hinder should be called.

It is also an avoidable hinder if one player, just as his partner is hitting the ball, moves directly in front of an opponent creating a hinder.

Mentioned here

How these ideas connect in this rule

together ×19together ×18together ×17together ×30together ×11together ×18together ×19together ×11Opponent actorPartner actorPlayer actorAvoidable hinder actionHinder actionCourt placeBall thing

No link to the other terms shown: Partner, Avoidable hinder. 12 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn.