Rule

USHA Four-Wall Rules · American four-wall

Under Part 4, Rule 4.8 C: Interpretation No. 14

USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: ushandball.org

Historical rulebook: not the current rules. The current rules are here (USHA Four-Wall Rulebook, as of 26 January 2025).

This avoidable hinder may occur almost anywhere on the court, but it usually happens in two particular areas:

1. A player is hitting a back-wall shot and, just as he hits the ball, his opponent moves into the path of the ball and is struck by it. This is avoidable. In this case, the referee must use his judgment and not call an avoidable if he feels the ball was "miss-hit" and that the defensive player was moving into a non-hindering position in which he would not have been hit if the ball had been hit truly.

2. A player has an offensive setup and his opponent is trapped close to a side wall. In his effort to get into a more favorable position, the defensive player moves into the path of the ball and is hit. This is avoidable.

Mentioned here

How these ideas connect in this rule

No link to the other terms shown: Avoidable hinder, Side wall. 26 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn.