Rule

Browse the rules · Historical rulebooks · American four-wall

USHA Four-Wall Rule Changes, May 2007

Historical rulebook: not the current rules. The current rules are here (USHA Four-Wall Rulebook, as of 26 January 2025).

Historical

Historical rulebook, May 2007

Issued by
United States Handball Association
Dated
May 2007 (the date the rules were adopted)
Code
American four-wall
Form
Changes only

USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: ushandball.org

Printed as changes

This edition was printed as changes to USHA Four-Wall Rule Changes (June 2006). It is shown here as printed: the changes only, not merged into the full text. Read it next to that rulebook.

Schedule 2 (May 2007)

Rule 5.6

Rule 5.6 Tournament conduct. In all USHA-sanctioned tournaments, the referee is empowered to default a match if a player conducts himself/herself in a manner detrimental to the tournament or the game of handball. This includes the authority of the referee and/ortournament director to remove disruptive or abusive people, and to default a match if such individuals are not removed. Additionally, in all USHA-sanctioned tournaments, the tournament director is empowered to prohibit further participation, and/or to remove, anyone who conducts himself/herself in a manner detrimental to the event or the game of handball.

Interpretation

Part A

Junior and collegiate players shall abide by the USHA Code of Conduct as it appears on the USHA web site, at www.ushandball.org.

Terms in this rulebook

Each glossary term this rulebook uses, with the rules that use it (matched on the wording of its date).

About this rulebook

Printed title
Schedule 2: These are the rules changes passed by the USHA Board, May 2007
Rules or sections
1
Source
Schedule 2: These are the rules changes passed by the USHA Board, May 2007 (Wayback capture 20071013173352 of ushandball.org). USHA rules text, used with the USHA's written permission (letter not yet filed).