USHA Four-Wall Rules · American four-wall
Rule 2.5 Eye protection
HistoricalUSHA Four-Wall Rules, 2012 (historical)
USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: ushandball.org
General
Protective eye wear must be properly worn at all times during play. The USHA recommends that players select unaltered lensed eye protection designed for court sports, with specifications that meet or exceed either ASTM, ANSI or Snell standards.
Violations
Failure to wear appropriate protective eyewear properly will result in a technical (see Rule 4.9), and the player will be charged a timeout to secure eyewear. The second violation in the same match will result in a forfeit.
Interpretation
If the referee is doing a proper job, there should never be a technical called for failure to wear eye protection properly. If the referee sees that a player is about to serve and is not wearing eye protection, the referee should immediately stop the game and inform the player who is about to create the violation. The referee should not let a player play without eye protection in place. If the player refuses to abide by this rule, the match shall be forfeited. Sometimes, however, the referee may not notice the eye protection infraction until after a rally has begun. If this occurs, the referee should stop play immediately and call a technical against the player in violation. The referee should also inform the player that a second violation will result in the match being defaulted.
Mentioned here
How this rule changed
See the wording of this rule in every rulebook, with the changes marked.
How these ideas connect in this rule
- Actor
- Action
- Place
- Thing
- Concept
- related term
- mentioned together in sub-rules (×number)
- Player relates to Referee: mentioned together in 30 sub-rules.
- Player relates to Serve: mentioned together in 12 sub-rules.
- Player relates to Rally: mentioned together in 9 sub-rules.
- Player relates to Time-out: mentioned together in 7 sub-rules.
- Player relates to Court: mentioned together in 16 sub-rules.
- Player relates to Game, match, tiebreaker: mentioned together in 10 sub-rules.
- Player relates to USHA: mentioned together in 9 sub-rules.
- Referee relates to Serve: mentioned together in 9 sub-rules.
- Referee relates to Rally: mentioned together in 8 sub-rules.
- Referee relates to Time-out: mentioned together in 8 sub-rules.
- Referee relates to Game, match, tiebreaker: mentioned together in 8 sub-rules.
- Serve relates to Game, match, tiebreaker: mentioned together in 8 sub-rules.
No link to the other terms shown: Forfeit / default, Technical, Eye protection. 31 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn.