Rule

USHA Four-Wall Rules · American four-wall

Rule 3.7 Appeals

USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: ushandball.org

Historical rulebook: not the current rules. The current rules are here (USHA Four-Wall Rulebook, as of 26 January 2025).

Appealable calls

Any player may appeal a short or other service fault. Any player may also appeal receiving line violations. If the server appeals a short or other service fault, and the appeal is upheld, the server is awarded the serve over. If the server had one short, the call would cancel the previous fault call, and the server would be awarded two serves, because he/she was judged to have made a legal serve. If, in the opinion of the referee, the ball could not have been returned, a point shall be awarded the server. If the appeal is not upheld, the call would be two shorts, a side out. If, on the first serve, the server appeals a non-call of a short or other service fault, and the appeal is upheld, the server is awarded a second serve. After the rally has ended, either player may appeal on a double-bounce call or non-call, kill shots called good, killshots called no good and court hinders. The outcome may result in a point being awarded, a side out, or a replay depending on the line judges’ opinions. If both line judges disagree with the referee's call or non-call, the call is reversed or replayed. After the rally has ended, either player may also appeal faults, restraining line violations, and skip serves not called. If the appeal is upheld, the player is awarded the appropriate call. At no time may a player appeal a screen serve, hinder (other than court hinders), technicals or other discretionary calls.

How to appeal

A player must make appeals directly to the referee before the referee announces the score. The referee will then request the opinion of the line judges. The referee may also appeal to the line judges if he/she is uncertain of his/her own call, and may then maintain, reverse or nullify the call in question. A replay shall be called if the referee believes it is necessary in the interest of fairness.

Mentioned here

How this rule changed

See the wording of this rule in every rulebook, with the changes marked.

How these ideas connect in this rule

No link to the other terms shown: Line judge, Appeal, Fault serve, Replay, Technical. 54 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn. 5 more terms are mentioned but not drawn (the best linked 14 are shown). Open the full graph.