USHA One-Wall Rules · American one-wall, small ball
Rule 4.3 Defective Serves
HistoricalUSHA One-Wall Rules, March 2001 (historical)
USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: ushandball.org
Defective serves are of four types and result in penalties as follows:
Dead-ball serves
A dead-ball serve results in no penalty, and the server is given another serve without canceling a prior illegal serve. This occurs in the following situations:
1) Court hinders. If a served ball takes an erratic bounce due to a court obstruction or wetness (before the serve has become a legal serve), a court hinder is called and the serve is replayed (See Rule 3.4A4 and 4.7A1).
2) Broken ball. The ball is determined to have broken on the serve, a new ball shall be substituted and the serve shall be replayed.
Hinder Serves
A hinder serve call stops play and the server gets another serve (See Rule 4.3C6).
1) Moving on service. The server or his partner moves out of the way of a legally served ball from the wall, hinder may be called not voiding any previous faults. This call, like any other hinder, is based on interference affecting the play (See Interpretation No. 5). If there is initial interference, but the receiver still has time to get into good position, a hinder should not be called. In such a case the referee should not make his call too quickly. He should watch the reaction of the receiver. The receiver should be given the benefit of any doubt, as long as he is properly positioned (See Rule 4.3C6).
2) Straddle balls. A legally served ball that travels between the legs of the server is an automatic hinder serve.
Fault serves
The following serves are fault serves and any two that are hit before a legal serve is executed result in an out:
1) Foot fault.
a) The server begins the service motion with one or both feet touching the floor outside the service zone (See Rule 4.1C).
b) The server leaves the service zone before the served ball passes the short line.
c) In doubles, when the server's partner is not outside the side lines, astraddle the indicated service line, or enters the playing zone before the served ball passes him (See Rule 4.2B).
2) Short serve. Any serve that first hits the wall and on the rebound hits the floor in front of or on the short line, on or between the side lines.
3) Long serve. Any serve that first hits the wall and on the rebound hits the floor in back of the long line and on or between the side lines. During tournament play, receiver (S) must not catch a serve that is assumed will be long. Referee will award a point for failure to return.
4) Bouncing ball outside service zone. Any serve that is struck on a bounce that was made outside the service
zone (See Rule 4.1D).
5) Not hitting ball on first bounce from a single drop (See Rule 4.1D).
6) Two consecutive hinder serves. Two consecutive "hinder serves" result in a fault (See 4.3B1). This, and the hinder fault, are the only two fault calls that cannot be appealed (See Rule 4.75).
Out serves
Any of the following results in an out:
1) Missed serve. Any attempt to strike the ball on the first service bounce that results in a total miss or in the ball touching any part of the server's body other than the striking hand.
2) Non-front serve. Any served ball that does not strike the wall first.
3) Touched serve. Any served ball on the rebound from the wall that touches the server, or touches the server's partner. This includes a serve that is intentionally caught. When the partner is hit by the serve, the "out serve" penalty supersedes the partner's foot fault (See Interpretation No. 6).
4) Two consecutive fault serves. (See Rule 4.3C).
5) Crotch serve. Any serve that hits the crotch of the wall and the floor shall be considered to have hit the floor first.
6) Out-of-order serve. In doubles, when either partner serves out of order, the points scored by that server will be subtracted and an out serve will be called. If the second server serves out of order, the out serve will apply to the first server and the second server will resume serving. If the player designated as the first server serves out of order, a sideout will be called (See Interpretation No. 7).
7) Service delay. The server fails to serve the ball within 10 seconds after the referee has announced the score.
8) Wall edge. The top edge of the wall, if any, is not part of the court. A ball striking the top edge is an out.
9) Outside serve. Any serve that, on the rebound from the wall, hits the floor outside of the side lines is an out against the serving side. During tournament play, receivers must not catch serves that they assume to be out. Referee will award point for failure to return.
Mentioned here
- Server (actor)
- Receiver (actor)
- Player (actor)
- Partner (actor)
- Referee (actor)
- Serve (action)
- Hinder (action)
- Replay (action)
- Fault serve (action)
- Out serve (action)
- Short serve (action)
- Long serve (action)
- Foot fault (action)
- Delay of game (action)
- Appeal (action)
- Court (place)
- Short line (place)
- Long line (place)
- Service line (place)
- Service zone (place)
- Playing zone (place)
- Side lines (place)
- Ball (thing)
- Point (concept)
- Doubles (concept)
- Clock (thing)
How this rule changed
See the wording of this rule in every rulebook, with the changes marked.
How these ideas connect in this rule
- Actor
- Action
- Place
- Thing
- Concept
- related term
- mentioned together in sub-rules (×number)
- Server relates to Serve: mentioned together in 12 sub-rules.
- Server relates to Ball: mentioned together in 12 sub-rules.
- Player relates to Referee: mentioned together in 21 sub-rules.
- Player relates to Hinder: mentioned together in 12 sub-rules.
- Player relates to Court: mentioned together in 12 sub-rules.
- Player relates to Ball: mentioned together in 21 sub-rules.
- Player relates to Point: mentioned together in 11 sub-rules.
- Player relates to Doubles: mentioned together in 10 sub-rules.
- Partner relates to Ball: mentioned together in 9 sub-rules.
- Referee relates to Hinder: mentioned together in 9 sub-rules.
- Referee relates to Ball: mentioned together in 13 sub-rules.
- Referee relates to Point: mentioned together in 9 sub-rules.
- Serve relates to Ball: mentioned together in 11 sub-rules.
- Hinder relates to Ball: mentioned together in 14 sub-rules.
- Ball relates to Point: mentioned together in 11 sub-rules.
No link to the other terms shown: Receiver, Fault serve, Replay, Playing zone. 58 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn. 12 more terms are mentioned but not drawn (the best linked 14 are shown). Open the full graph.