USHA One-Wall Addendum · American one-wall, small ball
Rule 4.3
HistoricalUSHA One-Wall Addendum, 22 January 2017 (historical)
USHA rules text used with permission of the U.S. Handball Association (ushandball.org); credit: U.S. Handball Association. Source: ushandball.org
Printed as changes
This edition was printed as changes to USHA Four-Wall Rules (22 January 2017). It is shown here as printed: the changes only, not merged into the full text. Read it next to that rulebook.
Under Rule 4.3 Defective Serves
Dead-ball serves
A dead-ball serve results in no penalty and the server is given another serve without cancelling a prior defective serve or hinder fault.
Hinder serves
A hinder serve call stops play, and the server gets another serve. (See Rule 4.3 C.6)
1) Moving on service. The server or his partner moves out of the way of a legally served ball from the wall, a hinder may be called not voiding any previous faults. This call, like any other hinder, is based on interference affecting the play (See Interpretation No. 5). If there is initial interference, but the receiver still has time to get into good position, a hinder should not be called. He/she should watch the reaction of the receiver. The receiver should be given the benefit of any doubt, as long as he/she is properly positioned (See Rule 4.3C6).
Interpretation
The hinder serve, like any other hinder, is based on interference affecting the play. The referee should not make the call too quickly, but should watch the reaction of the receiver. If the referee feels that the receiver hesitates getting into position, a hinder should be called. If, however, the receiver moves quickly and obviously is going to have time to get into good position for a shot, the hinder should not be called.
If the receiver positions himself/herself to one side of center or anticipates the serve is going to be hit to one side and moves in that direction too quickly, and the serve is hit to the opposite side, a hinder should not be called. It is also important that the referee attempt to position himself/herself so that he/she will have the same angle of view as the receiver. The best answer to this dilemma is: When in doubt, call a hinder serve.
2) Straddle balls. A legally served ball that travels between the legs of the server is an automatic hinder serve.
Fault serves
1) Foot fault.
a) The server’s foot touches the floor outside the service zone before the served ball passes through the plane of the back edge of the short line from the wall.
b) In doubles, when the server’s partner is not outside the side lines, astraddle the indicated service line, or enters the playing zone before the served ball passes him/her (See Rule 4.2B).
2) Short serve. Any serve that first hits the wall and on the rebound hits the floor in front of, or on, the short line on or between the side lines.
3) Long serve. Any serve that first hits the wall and on the rebound hits the floor in back of the long line and on or between the side lines. During tournament play, receiver(s) must not catch a serve that is assumed will be long. The referee shall award a point for failure to return.
4) Bouncing ball outside service zone. Any serve that is struck on a bounce that was made outside the service zone. (See Rule 4.1 D).
5) Not hitting ball on first bounce from a single drop. (See Rule 4.1 D).
6) Two consecutive hinder serves. Two consecutive hinder serves result in a fault. (See Rule 4.3 B.1) This is the only fault call that cannot be appealed. (See Rule 4.8)
Out serves
3) Touched serve. Any served ball on the rebound from the wall that touches the server, or touches the server’s partner. This includes a serve that is intentionally caught. When the partner is hit by the serve, the “out serve” penalty supersedes the partner’s foot fault.
Interpretation
Even though the foot fault occurs before the out serve, the out serve penalty takes precedence and shall be enforced. Another example: A server foot faults when contacting the ball and the ball does not hit the wall first. Again, the out serve penalty should be enforced. For this reason, a referee should wait until after the ball is served to call a foot fault.
4) Wall edge. The top edge of the wall, if any, is not part of the court. A ball striking the top edge is an out.
5) Outside serve. Any serve that, on the rebound from the wall, hits the floor outside of the side lines is an out against the serving side. During tournament play, receivers must not catch serves that they assume to be out. Referee will award point for failure to return.
Mentioned here
- Server (actor)
- Receiver (actor)
- Partner (actor)
- Referee (actor)
- Serve (action)
- Hinder (action)
- Fault serve (action)
- Out serve (action)
- Short serve (action)
- Long serve (action)
- Foot fault (action)
- Appeal (action)
- Court (place)
- Short line (place)
- Long line (place)
- Service line (place)
- Service zone (place)
- Playing zone (place)
- Side lines (place)
- Ball (thing)
- Point (concept)
- Doubles (concept)
How this rule changed
See the wording of this rule in every rulebook, with the changes marked.
How these ideas connect in this rule
- Actor
- Action
- Place
- Thing
- Concept
- related term
- mentioned together in sub-rules (×number)
- Server relates to Receiver: mentioned together in 4 sub-rules.
- Server relates to Partner: mentioned together in 5 sub-rules.
- Server relates to Serve: mentioned together in 5 sub-rules.
- Server relates to Fault serve: mentioned together in 4 sub-rules.
- Server relates to Ball: mentioned together in 7 sub-rules.
- Receiver relates to Ball: mentioned together in 4 sub-rules.
- Partner relates to Ball: mentioned together in 6 sub-rules.
- Referee relates to Hinder: mentioned together in 5 sub-rules.
- Referee relates to Ball: mentioned together in 8 sub-rules.
- Serve relates to Fault serve: mentioned together in 5 sub-rules.
- Serve relates to Ball: mentioned together in 6 sub-rules.
- Hinder relates to Ball: mentioned together in 11 sub-rules.
- Fault serve relates to Ball: mentioned together in 6 sub-rules.
- Court relates to Ball: mentioned together in 7 sub-rules.
- Side lines relates to Ball: mentioned together in 5 sub-rules.
No link to the other terms shown: Foot fault, Service line, Short line, Point. 46 weaker links (terms mentioned together in few sub-rules) are not drawn. 8 more terms are mentioned but not drawn (the best linked 14 are shown). Open the full graph.